Tajemná kurkuma a její využití

6.4.2017 | autor: Redakce PŽ

Kurkuma patří mezi základní koření indické kuchyně. Často se využívá i v ajurvédské medicíně a bývá označována jako žlutý zázrak. Jedná se o výborné ochucovadlo, kdy je rostlina podobná známému zázvoru. Ovšem je mnohem méně známá a často se na ni bohužel zapomíná. Pojďte si přečíst, jak se dá kurkuma využít a jaké má prospěšné účinky.

Žluté koření

Kurkuma je často součástí indického koření kari. Dá se ale využívat i samotná. Rostlina se podobá zázvoru a dá se pěstovat i v květináči, kdy můžete přímo sklízet a využívat její oddenky. Více praktickou formou je využívání koření již přímo v sušené podobě. Pro ochucení pokrmu stačí opravdu troška a celé jídlo navíc získá žlutou barvu.

Zdravé účinky kurkumy

Žluté barvivo obsažené v kurkumě se nazývá kurkumin a je známé i svými prospěšnými účinky na lidské zdraví. Hodně se využívá ve východním léčitelství a rozhodně by kurkuma měla najít své místo i v našem jídelníčku. Na rozdíl od léků nemá kurkuma žádné vedlejší účinky, ale zachovává si pouze své kladné vlastnosti při pomoci v boji s vážnými nemocemi. Možné pozitivní efekty byly zaznamenány při Parkinsonově chorobě. Kurkuma se podílí i na podpoře přirozené obranyschopnosti organismu, je pomocníkem při nadýmání, má protizánětlivé účinky a může sloužit i jako prevence rakoviny. Obsažené látky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a přirozeně čistit krev.

Kam se kurkuma hodí?

Kurkuma se hodí pro recepty asijské kuchyně, ale můžete s ní experimentovat. Velmi dobrá je v kombinaci s rýží, takže je skvělým doplňkem například k rizotu. Chybu neuděláte, ani když ji použijete pro ochucení masa. Pro výraznější chuť dejte přímo kari směs, kde je kurkuma již obsažená. Kromě toho se dá využít i jako konzervační přísada do nakládaného ovoce a zeleniny. Pokud ještě nemáte sáček kurkumy v kuchyni, zkuste to napravit.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět

Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.