Na co si dávat pozor při koupi nových oken?

3.6.2012 | autor: Redakce PŽ

Na co si dávat pozor při koupi nových oken?

Hitem posledních let jsou bezesporu plastová okna. Oblibu si získala především snadnou údržbou, zateplením a v neposlední řadě také cenou. Dnes si však můžete koupit také kvalitní dřevěná okna, která vás leckdy překvapí svými vlastnostmi. Nová okna si však můžete pořídit také z hliníku – na první pohled upoutá luxusním zpracováním a navíc disponuje výbornými vlastnostmi. Za to však také zaplatíte vyšší cenu.

Chcete nízkou cenu?

Nepřetéká-li vaše rodinná kasa zlatem, jsou pro vás vhodnou volbou plastová okna. Jejich výrobní náklady jsou nejnižší z představených materiálů. Zároveň však nízká cena znamená i nižší životnost. V přepočtu na jeden rok používání mohou nakonec vyjít stejně draze jako dřevěná či hliníková okna.

Chcete reprezentativní vzhled?

Klasická bílá plastová okna jsou typickým prvkem sídlištních staveb. Pokud chcete svůj dům odlišit, sáhněte po dřevěných oknech, která jsou velice dekorativní. Anebo zvolte u plastových oken vzor dřeva. Vždy však přihlížejte k celkovému vzezření domu – okna by jej měla, co se týče stylu, řádně doplňovat.

Chcete, aby vám okna dlouho vydržela?

Oblíbená plastová okna mají bohužel nejnižší životnost. Dřevěná okna mohou sloužit až dvounásobně dlouhou dobu, je však třeba se o ně pravidelně starat. Každý rok je potřeba je přetřít speciálním ochranným nátěrem. Bez údržby se naopak obejdou hliníková okna, jejichž životnost se také řadí k těm největším.

Víte, kde nakupovat?

Prodejců plastových oken je dnes na trhu jako hub po dešti. Vybrat mezi nimi není snadné – mnohé firmy profitují na dobrém jménu, jiné na skutečné kvalitě. A jak tedy poznat dobrého výrobce a prodejce? Dejte na reference. Spokojenost či nespokojenost bývalých zákazníků vám hodně napoví o samotném jednání firmy i o kvalitě služeb, které nabízí – kromě samotné montáže oken by vám měla být společnost schopna nabídnout také dodání dalších doplňků (parapety, žaluzie apod.) a také například montáž vchodových dveří.