Dechberoucí příběhy zvířecích hrdinů bojují o ocenění Můj hrdina

28.5.2010 | autor: Redakce PŽ

Seznamte se s příběhy zvířecích hrdinů na webové stránce www.mujhrdina.cz.

Najdete tu kočku Ladynku, která své majitele vzbudila při požáru domku, pejska Orina, který v lese vystopoval synka svých majitelů, když se ztratil při houbaření, fenku Laru, díky které se postižený Mirek začal smát a komunikovat, fenku Abaúnu, která zachránila svou paničku před divočákem, a mnoho dalších.

Pojďme se na ně podívat blíže.

Kočka Ladynka paní Jany Zerzánové ze Svitav byla obyčejná nalezená nechtěná kočka, které se  rodina ujala. Ve chvíli, kdy v domku začala hořet elektroinstalace starého mrazáku, kočka tak dlouho budila své majitele, až se jí to podařilo. Bylo to v noci, kdy všichni spali. „Ladynka s námi žije už 8 let," vypráví paní Zerzánová, „má velmi úzký vztah s mým synem, který ji tenkrát našel."

Kocouři Arísek a Damián paní Olgy Svatoňové z Prahy zase projevili zvířecí šestý smysl - uprostřed noci začali být neklidní a snažili se svoji paní vzbudit. Když se ta posadila na posteli, ozvala se rána a do místa, kde ještě před chvílí měla nohy, spadl starý těžký lustr. Paní Svatoňová přihodu dojatě komentuje: „Mám zkrátka dva chlupaté strážné andílky."

Fenka jack russel teriéra Můra slečny Gabriely Hřeblové z Kojetína byla nalezena vážně zraněná na ulici po střetu s autem. Po krátkém pobytu v útulku se jí ujala mladá slečna, která fenku doléčila a nyní s ní jezdí rozdávat radost do mateřských škol. Děti se díky Můře učí, jak se správně chovat při kontaktu se psem, aby se nestal žádný úraz.

Feny brazilské fily Abaúna a Araguaya paní Alexandry Horákové ze Zbiroha ubránily svoji majitelku před postřeleným divočákem, kterého potkaly v lese při štědrovečerní procházce. Obě statečné feny chránily paní vlastními těly a divočáka zahnaly.

Labradoří fenka Lara rodiny Kubelkových z Nymburka je nenahraditelnou společnicí jejich postiženého syna Mirka. Po pořízení pejska přestal Mirek trpět příznaky epilepsie, začal se smát, komunikovat s rodinou, přestal být nevrlý a nervózní. Lara neustále Mirka sleduje očima, hlídá si, kde je, a když je potřeba, vyrazí mu pomoci. „Život bez Lary si už nedokážeme představit," říká paní Kubelková, Mirkova maminka.

Labrador Vinny Marka Izaiáše z Českého Těšína je vycvičený asistenční pes. 17 letý Marek se po dětské mozkové obrně hůře pohybuje, byl proto hodně odkázaný na rodiče a trávil hodně času doma. Vinny pro něj znamená svobodu a samostatnost. Jak říká Marek: „Díky Vinnymu jsem se hodně osamostatnil a také se zlepšila moje fyzická kondice, protože předtím jsem většinu času trávil doma u počítače. Od doby kdy jsem s Vinnym se všechno změnilo - chodíme spolu na procházky či nakupovat (to jsem dřív sám vůbec nechodil) a když náhodou někde spadnu, nemusím nikoho prosit, aby mi podal berle, protože Vinny mi je okamžitě bez povelu podává přesně do ruky."

Fenka irského vlkodava Denny paní Kláry Zelenkové z Písku. Paní Zelenkové lékaři ve 33 letech našli zhoubný nádor a doporučili, aby se co nejvíce pozitivně naladila. Paní se tedy rozhodla pořídit si od svojí fenky štěňátka. Starání o prcky bylo tak náročné, že jí na přemýšlení o nemoci zkrátka nezbýval čas. Fenka a její drobečci jí ohromně pomohli.

Chodský pes Orin Veroniky Břízové už jako 6měsíční štěně vystopoval tříletého syna majitelky, který se ztratil z dohledu při houbaření. „Uběhlo pár let a v této době se s Orinem věnujeme plošnému vyhledávání osob, které trénujeme pod vedením Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje," říká paní Břízová.

Na webu www.mujhrdina.cz najdete podrobně popsané nejen tyto příběhy, ale i mnohé další.

Každý majitel psa nebo kočky zde může přihlásit svého mazlíčka na ocenění „Můj hrdina". Stačí v jednoduchém formuláři popsat jeho příběh a vložit fotografii. Je možné nominovat každého psa nebo kočku, kteří jsou pro svého majitele důležití a jedineční. Ať už někoho přímo zachránili nebo mu svou přítomností pomohli v těžké životní situaci, jsou to právě oni, kdo si zaslouží uznání a ocenění. O nejúchvatnější příběh zvířecího hrdiny bude možné hlasovat až do konce srpna, v září pak proběhne finále a předání ocenění.

Cílem ceny Můj hrdina je poukázat na to, jak výjimečný vztah často panuje mezi zvířetem a jeho majitelem, a najít inspirativní zvířecí hrdiny České republiky pro rok 2010.

Celá webová stránka je koncipována jako Blind Friendly, tedy snadno přístupná i nevidomým a slabozrakým, aby i nevidomí mohli přihlásit svého vodícího psa na ocenění Můj hrdina.

Vítěz finále v každé kategorii bude oceněn titulem Můj hrdina, dostane reprezentativní cenu a navíc získá krmivo Hill's na celý rok, které věnuje hlavní partner.

Je to skvělý způsob, jak vyjádřít dík všem zvířecím hrdinům, kterých si jejich majitelé hluboce váží.

Po celou dobu budou své favority vybírat i členové poroty, ve které zasednou nejen odborníci na psy a kočky, ale i známé osobnosti, které mají ke zvířatům velmi blízký vztah. Každý týden jeden člen poroty vybere jednoho hrdinu, který získá speciální cenu. Členství v porotě potvrdila zpěvačka Marta Kubišová, etoložka MVDr. Hana Žertová, oštěpařka Barbora Špotáková, zpěvák Ondřej Hejma, Petr Fejk, Dagmar Havlová, paní hraběnka Mathilda Nostitzová, vedoucí výcviku slepeckých psů Zuzana Daušová a mnozí další.

Cenu Můj hrdina podpořily i odborné organizace, zabývající se výcvikem vodících, asistenčních či záchranářských psů, jako je například Helppes o.s., některé záchranné brigády kynologů ČR a další.