Materiál, který dobyl potravinářský průmysl: Jaké jsou jeho výhody?

23.6.2020 | autor: Redakce PŽ

Materiál, který dobyl potravinářský průmysl: Jaké jsou jeho výhody?

Teflon se objevil doslova jako blesk z čistého nebe. Jedná se o téměř dokonalý materiál, který se si oblíbily stovky lidí po celém světě. Jaké jsou jeho výhody?

Lidstvo bylo vždycky vynalézavé. Hledalo způsoby, jak vylepšit zajeté postupy. A to platí i o vaření. Postupem času se tak nevylepšovaly jen recepty, ale také pomůcky, které vaření ulehčovaly. Vznikaly nové materiály, málokterý ale způsobil takovou revoluci jako teflon.

Teflon vznikl omylem

Paradoxem ale zůstává fakt, že materiál PTFE vznikl omylem. Stalo se tak v roce 1954 v laboratořích firmy DuPont. Tehdy chemik Roy J. Plunkett objevil bílý prášek, který ihned začal zkoumat. Brzy zjistil, že má výjimečné vlastnosti. PTFE se vyznačoval odolností vůči vysokým teplotám, což z něj udělalo udělalo vlajkovou loď celé společnosti.

Během výzkumu Plunkett zjistil, že je teflon za jistých okolností použitelný i v potravinářství. A tak to všechno začalo - doslova kuchyňská revoluce. Teflon se brzy uchytil mezi profesionálními kuchaři i v domácnostech. A drží se tam až dodnes.

Dokonalý materiál?

Těžko můžeme najít materiál, který nabízí stejně dobré vlastnosti jako PTFE. No dobře, pár jich sice je, ale žádný z nich se nedá použít v potravinářství. To dělá z teflonu doslova dokonalý materiál, na který nedá řada lidí dopustit. Vždyť jen díky němu mohou zdravě vařit bez toho, aniž by museli dělat kompromisy.

K teflonové pánvi nic nepřilne. Můžete tak vařit a smažit bez oleje, tuku a dalších materiálů, bez kterých byste se jinak neobešli. Výrobky navíc mají nízkou hmotnost. Je tedy až k nevíře, že něco tak lehkého může být tak odolné. Kromě nepřilnavosti a nízké hmotnosti se ale PTFE folie může pochlubit odolností vůči korozi a tření. Potravinářství tedy není jedinou oblastí, kde se dá použít.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.