Farmářské trhy – cesta ke kvalitě a gurmánství

30.8.2011 | autor: Redakce PŽ

Farmářské trhy – cesta ke kvalitě a gurmánství Jak řekl spisovatel Honoré de Balzac: „Je-li vůbec něco smutnějšího než zneuznaný génius, je to nepochopený žaludek." A měl pravdu. Chcete-li vyčarovat v kuchyni nezapomenutelné menu, základem budou vždy kvalitní suroviny. Stejně tak jako čerstvou rybu si zajedete koupit do rybárny, co takhle věnovat trošku úsilí i ostatním potravinám? Zkuste alespoň jednou vyměnit supermarket za farmářský trh. Dopřejte si tak kulinářský zážitek s jasným původem.

Farmářské trhy - jídlo s chutí domova


Farmářské trhy jsou příjemnou novinkou poslední doby. Obzvlášť v roce 2010 zažily velký boom. Konají se po celé republice na více než stovce míst, a tak má každý možnost je navštívit ve svém okolí. Nečekejte obrovskou tržnici ala Země Živitelka. Najdete spíše menší, zato ale osobitější sestavu různorodých stánků. Sezónní zelenina, ovoce z aktuální nabídky, pekařské či uzenářské výrobky. Nabídka bývá zpestřena o domácí vejce, med, rukodělné výrobky, různé druhy domácích sýrů, mléko, uzené ryby a třeba i živá zvířata. Záleží na lokalitě a aktuální nabídce.

Nezajistí vám to sice standardní výběr potravin po celý rok, jaký znáte z velkých obchodů, ale právě to je důkazem původu potravin. Vše od místních farmářů, chovatelů a jiných šikovných výrobců. Máte možnost si koupit potraviny, jak je pamatujete z dob, kdy v párcích ještě nebývala podivná pěna a ovoce a zelenina možná nebyly tak veliké, ale měly nezaměnitelnou chuť a vůni.

Vsaďte na výhody osobního kontaktu


Přínosem je jistě i osobní kontakt s pěstitelem či výrobcem. Můžete získat cenné rady a tipy, jak to, co si koupíte, co nejlépe uchovat a využít. Věděli jste například, že česnek uchováte nejlépe, když ho zabodnete suchým zbytkem natě třeba do hrnečku a takto uložíte na chladnější suché místo? Pozor - nikdy ne do lednice!

V dnešní uspěchané době je příjemné se aspoň na chvíli pozastavit a možná i trošku melancholicky zavzpomínat na doby dřívějších trhů a jarmarků. Na doby, kdy si každý hrdě stál za svou prací. Pravdou je, že na farmářských trzích budete muset sáhnout do kapsy o něco hlouběji, než jste zvyklí, ovšem získaná potravina nebo výrobek se ve většině případů nedá s levnými verzemi v supermarketech ani srovnávat.

Několik větších měst (například Praha, České Budějovice, Pardubice nebo Plzeň) se pyšní farmářskými obchody otevřenými každý všední den. Nemusíte tak čekat týden nebo dva do dalšího trhu.

I pro ty, co trpí naprostým nedostatkem času, mají farmáři řešení. Mohou si objednat bedýnku naplněnou aktuálním zbožím s dopravou až do domu.


Marie Skalická


Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.