Léto přeje lehkým a svěžím jídlům
V teplém letním počasí dáváme přednost lehkým a jednoduchým jídlům, místo vepřové se zelím a knedlíkem. Dopřejme si proto svěží a lehce stravitelná jídla. Zde jsou některé tipy.
Studená jahodová polévka
Na 4 porce budeme potřebovat:
- půl kila jahod,
- 200 ml smetany,
- půl litru mléka,
- 20 dkg másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 2 lžíce cukru a 1dl bílého vína.
Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme mlékem, přidáme jahody a cukr. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Poté mixujeme. Nakonec přidáme šlehačku a víno a dáme do lednice. Podáváme studené.
Čočkový salát
Potřebujeme:
- 2 šálky červené uvařené čočky,
- 1 červenou papriku,
- několik listů hlávkového salátu,
- 1 šálek naklíčené řeřichy,
- černý pepř,
- sůl,
- 1 lžíce vinného octa,
- 2 lžíce olivového oleje.
Papriku nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy.Přidáme čočku, natrhané listy salátu a dochutíme pepřem, solí, octem a olejem. Nakonec posypeme klíčky řeřichy. Podáváme vychlazené s celozrným pečivem.
Medové kotlety na grilu
Na 4 porce potřebujeme:
- 4 vepřové kotlety bez kosti,
- 1 lžíce citrónové šťávy,
- 1 lžíce ostré sojové omáčky,
- 1 lžíce medu,
- 1 lžíce oleje,
- mletý pepř,
- špetka drceného kmínu,
- sůl,
- petrželovou nať.
Olej se sojovou omáčkou a medem zahřejeme a vymícháme do hladké omáčky. Do této omáčky přidáme nadrobno nakrájené lísty petržele, pepř, drcený kmín a ještě jednou promícháme.
Kotlety naklepeme z obou stran a pokapeme citrónovou šťávou.
Potřeme je medovou omáčkou a potřenou stranou pečeme na rozpáleném grilu a omáčkou potřeme i vrchní stranu. Kotlety obracíme a dále potíráme. Podáváme se salátem a pečivem.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.