Raclette
Za vznešeně znějícím názvem raclette se překvapivě skrývá tradiční selské jídlo. Jeho domovinou je Švýcarsko, kde se raclette na začátku devatenáctého století stal součástí každého setkání pastýřů. Zapomeňte na brambůrky a chlebíčky a pozvěte své hosty přisednout k raclette! Rozsadíte se kolem grilu a každý si sám na pánvičce připraví, co mu nejvíc chutná.
Sýrové hody raclette
Raclette (čteno raklet) je jakousi obdobou francouzského fondue. Původně to byl jen název sýra, v současnosti si pod ním představujeme celý jídelní proces. V centru dění je raclette gril, který obsahuje rožnící gril a lopatičky na rozehřívání sýra. Ještě než přijdou hosté, připravíme základní suroviny. Švýcarští pastýři si vystačili s pečenými bramborami ve slupce, sýrem a vínem, což by mělo tvořit základ každého „rakletování“. S potravinami můžete experimentovat, existují různé recepty s jablky, hruškami, rajčaty, slaninou, plody moře, uzeným masem a tak dále. Vzhledem k tomu, že originální raclette sýr je poněkud dražší, ujaly se skvěle i ementály či hermelíny.
Opatrné čištění
Používání raclette grilu není nijak náročné a nevyžaduje žádné zvláštní schopnosti. Před jeho prvním použitím raději přetřete grilovací desku olejem a poté ji po každém „rakletování“ vyčistěte. Postačí vám obvykle navlhčená houba. Drátěnka nebo pískové čisticí prostředky by mohly povrch přístroje i desky pánviček nenávratně poškodit. K manipulaci s potravinami na grilu zásadně užívejte jen dřevěné nebo umělohmotné obracečky.
Jak na raclette?
Autor: Redakce PZ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.