Staňte se barmankou! Jak na míchané nápoje?

30.4.2013 | autor: Marie Baxová

Staňte se barmankou! Jak na míchané nápoje?

Míchané nápoje neboli koktejly se v dnešní době těší mimořádné oblibě a to hlavně v létě. Příjemně osvěží a také nám  zpříjemňují večer. Rozmanitost nápojů je téměř nevyčerpatelná a pro každou chuť nabízí to správné. Nové druhy koktejlů se mění skoro jako moda, každý rok je nějaký nový hit. Rádi se vracíme  k tradičním jako je Bloody Mary nebo Piňa Coláda. Ale co takhle Sex on the Beach nebo Cosmopolitan?

Z historického koutku

Domovem koktejlů jsou Spojené státy americké, kdy francouzský lékárník z New Orleansu prodával míchanou kořalku v kalíšcích na vejce, francouzsky ,,coquetier,, a Američané tento název pozměnili na ,,cocktail,,. Od roku 1810 se tak začaly nazývat všechny alkoholické míchané nápoje. Tyto nápoje nebyli nikdy tak oblíbené jako dnes. Později upadli téměř v zapomenutí ale v sedmdesátých letech minulého století se o jejich návrat zasloužily nealkoholické varianty.

Staňte se barmanem

Rádi by jste své hosty překvapili novým nápojem nebo by jste jen rádi vyzkoušeli nějaký netradiční koktejl? Proč ne! Na to aby jste připravili výtečné míchané drinky nemusíte mít barmanský kurz ani profesionálně zařízený bar. Několika rad a postupů by jste se ale držet měli. Na začátku ale hlavně platí dostatek trpělivosti a řemeslné zkušenosti.

Co nesmí chybět v koktejlovém baru

V žádném případě nesmí chybět chladnička s mrazícím boxem na chlazení lahví, sklenic a na přípravu dostatečného množství ledu, bez kterého se téměř žádný koktejl neobejde.

Dalším užitečným pomocníkem je šejkr, který  není nic jiného než speciální uzavíratelná nádoba v níž protřepáváme spolu s ledem různé tekutiny, které se jinak obtížně míchají, mají být rychle zchlazeny nebo nesmí zřídnout.

Užitečnou pomůckou je i barové sítko, které umožňuje, že nápoj přelijeme do sklenic čistý, bez zbytků ovoce a ledu.

Míchací sklenice je v přípravě míchaných nápojů nezbytná, protože ne všechny drinky připravujeme v šejkru. Jedná se o silnostěnné sklenice o obsahu 1l pro zhotovení více porcí. Připravujeme v nich nápoje, které se snadno míchají, nápoje z čirých tekutin a také koktejly, které se vůbec míchat nemají. Při nákupu je důležité, aby okraj sklenice odpovídal velikosti vašeho barového sítka.

Při přípravě nápojů je důležité přesné odměření všech přísad. Pro domácí bar je ideální skleněná nebo koktejlová odměrka z nerezové oceli.

Na míchání a přípravu koktejlů potřebujete i vhodnou pracovní plochu a tou bude nejspíš kuchyně, kde se nacházejí i další maličkosti jako je elektrický mixér s noži, na přípravu ovocných nebo mléčných koktejlů. Dále pak otvíráky na lahve a plechovky, vývrtky, případně chladící nádoba na šampaňské. A pokud se příprava koktejlů brzy stane vaším koníčkem, rozhodně využijete i drtičku ledu.

Ke koktejlům patří i vhodné sklenice, ve kterých budete hotové nápoje podávat. Existuje několik základních pravidel. Sklenky mají být bezbarvé, abychom se mohli potěšit z barvy nápoje. Také typ a tvar ovlivňuje chyť a kvalitu.

Ke klasickým patří koktejlová tenkostěnná sklenka na vysoké nožce o obsahu 5-7 cl.

Na exotické nápoje s drceným ledem se hodí tvz. Ballon, kdy se okraj sklenky zdobí solnou nebo cukrovou krustou.

V šampaňské misce nebo poháru, kterému se též říká flétna se podávají koktejly s obsahem šumivého vína.

K základnímu vybavení také patří tvz. Tumbler, sklenice hladké a rovné se silným dnem.

Profesionální barman by měl umět zpaměti připravit 100 míchaný nápojů. Kvalita a hlavně chuť se ale převážně odvozuje od ingrediencí, ze kterých nápoj připravujeme. Používáme jen kvalitní přísady, jako jsou značkové lihoviny, čerstvé a zralé ovoce a čerstvé bylinky.

Tipy - jako profesionální barmanka

  • Led vždy chrání před pachem, proto ho vyndaváme z mrazícího boxu, když už máme připraveny všechny ostatní přísady
  • Pokud nevlastníte drtičku ledu, poslouží vám čistá utěrka a palička na maso
  • Šejkr předchladíme drcením ledem
  • Všechny suroviny si připravíme v pořadí, jak je budeme používat
  • Přísady správně odměřujeme
  • Hotový náboj hned ozdobíme a podáváme

Recepty na koktejly ověřené tradicí

Bloody Mary

Na 1 drink potřebujete:                                  

2 kostky ledu
4 cl Absolut vodky
8 cl rajčatové šťávy
1 cl citronové šťávy
1 lžičku tabasca
1 lžičku worcesterské omáčky
špetku soli a pepře
1 tyčinku z řapíkatého celeru

Příprava: Kostky ledu vložíme do sklenky. Zbývající přísady mixujeme v šejkru a poté přelijeme do sklenice. Zdobíme řapíkatým celerem.

Piňa Colada

Na 2 koktejly potřebujete:                                            

12 polévkových lžic drceného ledu
6 cl kokosového likéru
6 cl rumu
2 cl pomerančové šťávy
2 cl citronové šťávy
1/8 ananasové šťávy
1 plátek ananasu
koktejlové třešinky

Příprava: Do mixéru nasypeme drcený led, přidáme tekuté přísady a důkladné promícháme. Koktejl vlijeme do sklenek a ozdobíme půlkami ananasu a třešinkami.

Cuba Libre

Na 1 drink potřebujete:

kostky ledu
4 cl bacardi
1 limetku
Coca-Colu na doplnění

Příprava: Do vysoké sklenky dáme kostky ledu, které přelijeme rumem. Limetku nakrájíme na osminky,vymačkáme šťávu a přidáme do sklenky. Doplníme Coca-Colou.

Zajímavost

Cuba Libre je nejznámější koktejl připravovaný z rumu. Poprvé byl namíchaný jedním důstojníkem na Kubě při příležitosti prvního vaření Coca-Coli roku 1890.

 

Foto: Flickr, autor originalgrammatique



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.