Nechcete utrácet za drahý kávovar? Výbornou kávu si můžete připravit i bez něj!

2.9.2019 | autor: Redakce PŽ

Nechcete utrácet za drahý kávovar? Výbornou kávu si můžete připravit i bez něj!

Káva nepochybně patří mezi ty nejoblíbenější nápoje vůbec. Kdo si ji ráno nedopřeje na pořádné probuzení nebo odpoledne v kavárně při uvolněním posezení s přáteli? A jak už to tak bývá, právě v kavárně obvykle dostanete právě takovou kávu, na které si opravdu pochutnáte. Pravdou však je, že si takovou kávu můžete klidně připravit i doma a dokonce k tomu nepotřebujete žádný drahý, profesionální kávovar. Jak na to?

Základem je kvalitní, čerstvě namletá káva

Abyste si na vašem šálku kávy mohli patřičně pochutnat, je potřeba začít s výběrem té pravé kávy. V první řadě by to měla být zrnková káva, a to proto, že si dokáže udržet svou chuť a aroma po delší dobu. Jakmile ji namelete, začne se z ní vůně uvolňovat, což při delším skladování může způsobit, že její chuť bude mnohem slabší. Proto si zrnkovou kávu raději namelte těsně před tím, než si půjdete připravit svůj šálek.

Opravdové maximum chuti vaší kávy zajistí také to, že bude čerstvě upražená. Zrnková káva si své aroma sice dokáže udržet déle než mletá, nicméně pokud po upražení leží půl roku nebo dokonce rok někde ve skladu v supermarketu, začne ztrácet svou vůni a tím pádem i kvalitu. Proto raději zamiřte k nám do Gourmetkáva.cz, kde kávu pražíme každý týden, aby pro vás mohl být každý šálek opravdovým prožitkem.

Robusta nebo Arabica?

Teď už víte, že byste si měli vybrat čerstvě upraženou, zrnkovou kávu.Určitě se ale zamyslete také nad tím, jakou chuť od vaší kávy očekáváte, abyste vybrali přesně ten pravý druh pro vás. Jestliže dáváte přednost jemnější, avšak aromatičtější kávě se sladšími ovocnými tóny, přihoďte do košíku takzvanou arabicu, tedy zrna z kávovníku arabského. Pokud však máte radši opravdu hořkou, až zemitou kávu, bude se vám zamlouvat spíše robusta, která pochází z kávovníku statného. Kompromisem mohou mít již namíchané směsi, které se také běžně prodávají.

Jděte do toho s French Pressem

Jak už jsme zmínili v úvodu, k přípravě kávy nepotřebujete žádný pokročilý kávovar. Výbornou kávu si můžete připravit i s French Press konvičkou. Jedná se o skleněnou nádobu, která má speciální víčko se sítkem, přes které se káva filtruje.Stačí jen mletou kávu nasypat na dno, zalít horkou vodou - ideálně s teplotou 90 °C - promíchat a zavřít. Zhruba po čtyřech minutách pak jen pomalu stlačíte sítko až na dno a můžete hotovou kávu nalévat do šálků.

Výborné espresso vám připraví i moka konvička

Podobně jednoduchou přípravu kávy vám nabídne i moka konvička, přestože funguje na odlišném principu než French Press. První částí moka konvičky je spodní nádoba, do které se nalévá voda na přípravu kávy. Na ni se pak nasadí mezidíl s mletou kávu, který se přikryje sítkem a následně se na nej našroubuje poslední, vrchní nádobu. Takto připravená konvička se pak jen postaví na sporák, a jakmile voda začne vařit, vyplaví se přes mletou kávu až do horní nádoby, kde už má podobu hotové kávy a může se servírovat. Jednoduché, že?



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.