Podzimní období-čas zvýšit příjem vitamínů
Čas chřipkových epidemií se nezadržitelně blíží, a proto je dobré obrnit náš imunitní systém velkou dávkou vitamínů.
Ovoce plné vitamínů
Čerstvé ovoce a ovocné šťávy poskytují většinu denního příjmu vitamínu C, a to zejména ve formě citrusového ovoce jako jsou pomeranče, citróny, grapefruity a mandarinky, které jsou nejdůležitějším zdrojem tohoto vitamínu. Další druhy ovoce s vysokým obsahem vitamínu C jsou kiwi, jahody, maliny, černý rybíz, mango a papája.
Důležitá role ovoce v jídelníčku vyplývá i z toho, že obsahuje jak rozpustnou tak i nerozpustnou vlákninu, které jsou spojovány s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva, upravují krevní tlak a cholesterol. V lékárně si sice můžete koupit vitamínové doplňky, ale pravé ovoce vám nikdy nenahradí.
Dejte si čaj
Pití čaje neodmyslitelně patří k zimnímu období, a to je dobře. Nejen, že vás pěkně zahřeje, ale tělo nebude muset vydávat svojí energii, aby upravilo teplotu tekutiny.
Ideálním čajem je šípkový z rozdrcených šípků, který je plný vitamínu C. Užívá se jako prevence proti nachlazení a infekci. Jemnou chuť čaje můžete zvýraznit přidáním plátku citrónu. Čaj z lipového květu uklidňuje a snižuje teploty vyvolané nachlazením a chřipkou. Čaj z květu černého bezu pomáhá při chřipce, nachlazení a bolestech vedlejších nosních dutin. Je protizánětlivý a podporuje pocení. Je vhodný i při kašli. Tyto čaje jsou blahodárným lékem při nachlazeních, ale zároveň jejich pravidelným užívám zvýšíte prevenci těchto nemocí. Nic nezkazíte, když si do každého šálku přidáte lžičku medu.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.