Jak se pije portské

3.5.2017 | autor: Redakce PŽ

Jak se pije portské

Portské víno je nejenom v posledních letech velmi oblíbené, hlavně pro svou kombinaci sladkosti a celkem vyššího obsahu alkoholu. Pokud se podíváme do historie tohoto nápoje, vznikla jeho unikátnost čistě z praktických důvodů. Na dlouhých cestách se víno kazilo, a tak k němu byla přidávána i lihová složka. Ta zajistila jak vyšší trvanlivost, tak i specifickou chuť. Pokud máte na tento nápoj chuť, podívejte se s námi, jak se pije portské .

Kdy portské víno pít?

Jak bylo zmíněno, jeho charakteristikou je především vyšší obsah alkoholu, ale také jistota vysoké sladkosti, kterou má na svědomí zbytkový cukr. Z toho důvodu se nabízí otázka, zda portské pít na začátku stolování, nebo na konci. Správnou, tedy lepší volbou je využívat portské víno spíše jako digestiv. Tedy na konci hostiny, popřípadě v průběhu stolování, kdy chceme podpořit trávení a udělat si místo na další chody. V souvislosti s otázkou, kdy portské víno pít, musíme zmínit i správnou teplotu. Zatímco u klasických červených vín je doporučována standardní pokojová teplota, portské víno je lepší podávat při teplotě chladnější. Je to opět z důvodu obsahu alkoholu. Příliš teplé víno nechá plně vyniknout právě alkoholu a zcela tak přebije chuť vína jako takového. Ideální teplotou je tedy rozmezí 7 – 14 stupňů Celsia. Pokud tuto teplotu dodržíte, vychutnáte si ho dokonale.

K čemu portské víno servírovat?

Pokud ho budete využívat skutečně jako digestiv, tedy na konci několikabodového oběda nebo na konci večeře, je v podstatě jedno, po jakém jídle si ho vychutnáte. Jeho účel zde bude hlavně praktický. Pokud však máte v plánu vyzkoušet párování portského vína s jídlem, rozhodně platí, že jsou pokrmy, ke kterým se hodí skutečně maximálně. Dnes je velmi oblíbené párování portského vína s kvalitní hořkou čokoládou. Tu nechte lehce rozpustit v ústech a poté ochutnejte doušek vína. Problémem přirozeně není ani párování s čokoládovými dezerty různého typu. V tomto směru se meze skutečně nekladou.

Stejně tak lze portské víno párovat také se sýry. Zde se doporučují spíše tučnější varianty sýrů. Mají výraznější aroma, stejně jako tuk. Toho se v souvislosti se sýrem rozhodně obávat nemusíte, jelikož vyšší obsah alkoholu ve vínu zajistí, že dojde k bezproblémovému rozpuštění tukové složky. Kromě sýrů můžete využít i řadu jiných potravin. Velmi doporučováno je třeba i párování s vlašskými ořechy, které se také vyznačují tím, že podíl tukové složky je poměrně výrazný.

Správná sklenice je také základ

Portské víno má svou historii, má svou tradici a má také svou kulturu stolování. S tím souvisí i otázka, z jakých sklenic se pije portské víno. Pokud se podíváme na jejich základní tvar, tak by měl být za všech okolností tulipánový. Pokud jde o jejich velikost, je ideální vzít si sklenici na červené a sklenici na bílé víno. Ta určené na portské bude s ohledem na svou velikost. Pokud nejste velkým vyznavačem daného vína a proto si konkrétní sklenice nebudete pořizovat, není důvod zoufat. Jako alternativu je možné použít buď sklenice na klasické bílé víno, stejně jako není problémem používat také klasické sklenice na sherry. I z nich je možné tento typ vína pít.

Vyberte si správně

Co je při výběru portského vína také důležité, to je rozhodně i jeho kvalita, která se následně podepisuje v jeho samotné chuti. Pokud hledáte to nejlepší, měli byste sáhnout po lahvi, která pochází z Portugalska. To je totiž domovem tohoto nápoje.

Jedno z nejlepších portských vín

se dnes vyrábí v oblasti severních provincií Portugalska, konkrétně v údolích okolo řeky Douro. Pokud vámi kupované víno pochází odtud, kvalitativně rozhodně nezklame.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.