Čokoláda-vynikající pochoutka i afrodiziakum
Také jí milujete a život bez ní si nedokážete představit? Není den, kdy by jste si toto báječnou pochoutku nedopřáli? Rozhodně se jí vyhýbat nemusíte.
Čokoládu znali již staří Májové a Aztékové, kteří vyráběli čokoládové placky. Do Evropy kakaové boby přivezli Španělé, kteří je získali od aztézského krále. Již v 16. století se čokoládové nápoje stali velmi oblíbené u dvora a postupně se objevovali i na nápojových lístcích kaváren.
Co obsahuje
Čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinu v mozku, což povzbuzuje dobrou náladu. Z hlediska výživy je v čokoládě určité množství bílkovin, cukru, železa, hořčíku a draslíku. Je výborným zdrojem antioxidantů, které jsou prospěšné pro náš organismus. Obsahuje také látku, která může u citlivých osob vyvolávat migrénu. Čokoláda je ovšem díky podílu cukru vynikajícím zdrojem energie a rozhodně nechybí u turistů a horolezců v krabičce poslední záchrany. Uvádí se také, že působí jako afrodiziakum, protože obsahuje látku fenyletylamin, která je přírodní afrodiziakum a způsobuje v těle vášeň. Proto je čokoláda dávána jako dárek od srdce.
Jak se vyrábí
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů kakaovníku. Boby se fermentují a suší na slunci. Pak se boby roztřídí a opraží, aby se rozvinula jejich vůně. Pražené se vyloupou a rozemelou. Teplem při mletí se v bobech rozpouští tuk a vzniká tučná kakaová hmota. Ke kakaové hmotě se přidává cukr, tuk nebo mléko, které zaručuje její jedinečné rozplývání na jazyku.
Zajímavosti:
- čokoláda nezpůsobuje zubní kazy jako jiné sladké výrobky
- sto gramů hořké čokolády obsahuje stejné množství kofeinu jako šálek kávy
- podporuje dýchání a ničí škodlivé bakterie v ústech
- o čokoládě je známé, že způsobuje akné ale čokoláda s vysokým obsahem kakaa naopak pleť čistí, stačí jedna kostička denně
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.