Je libo Steak či Biftek?

Jste velcí milovníci masa, a nedokážete si bez něj představit žádné jídlo? Těšíte se na letní grilování, rádi si pochutnáte na steacích a biftecích? Ale víte vůbec, jaký je mezi těmito dobrůtkami rozdíl, a co to vlastně znamená, když se vás číšník zeptá, jak si přejete maso upravit?
Biftek
Tento název je odvozený z anglického slova beef steak, který znamená hovězí steak, a je připravován ze střední části hovězí svíčkové. Maso musí být 3-4 týdny vyzrálé, nadále se koření a zprudka opéká. Nejchutnější bifteky jsou z mladých býčků či volů plemen Angus, Hereford nebo Charolais.
Steak
Jedná se o větší kus masa, kuřecího, krůtího nebo ryby. Nejčastěji je to však vepřové a hovězí maso. Steaky se připravují několika způsoby a to jak grilováním nebo pečením na pánvi. Důležitá je ale délka a teplota úpravy. Záleží na každém z vás, jak máte rádi maso propečené.
- Very rare je velmi jemně propečený steak, který je uvnitř krvavý.
- Rare je jemně propečený steak, který má vnitřek stále dost krvavý, ale směrem k okrajům se již začíná zabarvovat. Povrch steaku je tmavě hnědý.
- Medium steak je nejčastěji připravované maso. Jeho střed je růžový, ale zbytek masa je již upečený.
- Medium well je maso, které je již celé opečené, ve středu jsou jen náznaky růžové barvy.
Mějte na paměti, že čím kratší dobu je steak připravován, tím je šťavnatější a chutnější. Za zmínku ještě stojí způsob úpravy Raw což je pouze syrové maso používané na tatarák.
Hovězí steaky - recenze jsou jistě nejchutnější. I pro ty máme různé názvy, podle toho z jaké části zvířete jsou.
- Filet mignon steak připravený z malého kousku svíčkové.
- T-bone steak je jemné maso ze zad s kostí ve tvaru písmene T.
- Rib Eye steak se připravuje ze střední části vysokého roštěnce
- Rumpsteak je masíčko z hovězí kýty.
Ke steaků se jako příloha podává pečený brambor, salát, fazole, rýže nebo opečená cibulka a pečivo. Zapomenou by jste neměli na steakový příbor s ostrým nožem.
Dobrou chuť!
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.