Tahin – zázrak Blízkého východu

19.6.2019 | autor: Redakce PŽ

Tahin – zázrak Blízkého východu

Obchůdky s biopotravinami v posledních letech vyrostly jako houby po dešti. Nabízejí produkty z ekologického zemědělství, celozrnné „neošizené“pečivo, a také mnohdy cizokrajné produkty, které si ještě nenašly cestu k masovému dovozu do supermarketů. Některé výrobky jsou navíc obestřeny určitým tajemnstvím, protože v české kuchyni nepatří mezi ty tradiční. Mezi takové produkty patří i tahin, který najdete v regálech mnoha biopotravin. Patří mezi dovozové zboží, které si na našem trhu teprve hledá místo, ale vlastnosti tahinu jsou známy už po staletí.
 

Složení a tajemství výroby tahinu

Tahin je pasta vyrobená z rozmačkaných sezamových semen. Má lehce oříškovou chuť a béžovou barvu. Tahin se vyrábí prastarou procedurou, kdy jsou sezamová semena nejprve lehce pražena na velmi mírném ohni. To ze dvou důvodů. Za prvé se zdůrazní chuť a za druhé se odpaří přebytečná vlhkost ze semen, která mají pak lepší vlastnosti při skladování. Pražený sezam se potom najemno drtí, až vznikne pasta.
 

Obsažené látky a blahodárné účinky tahinu

Tahin obsahuje velké množství užitečných látek, jako je fosfor a lecitin, které mají vliv na pamět a pomáhají při intelektuální a nervové činnosti. Dalšími látkami je kalcium a komplex vitamínu B. Vysoký obsah sezamového oleje je důvodem, proč bychom měli tuto ingredienci užíva s mírou, protože zvyšuje její energetickou hodotu. Na druhou stranu díky kombinaci tohoto oleje s vysokým obsahem vitamínu E má výborný vliv na pleť a pomáhá likvidovat zbytky metabolických procesů v buňkách. Tím pomáhá udržet pleť mladou a pružnou. Tuky obsažené v tahinu jsou převážně neztužené a vysoké procento z nich patří do skupiny „užitečné,“  jako jsou například aminokyseliny, které se účastní důležitého procesu detoxikace jater.  

Energetický obsah
Energie (na 100g)    2 612kj / 625kcal
Proteiny (bílkoviny)    25,30g
Cukry    3,8g
Tuky    56,5g
 

Tahin v kuchyni

Tahin je využíván při přípravě pokrmů v balkánské kuchyni a také na Blízkém východě a v Asii. Přidává se do zeleninových i masových omáček, do zeleninových dušených směsí i do polévek. Můžeme ho přidat do dresinků na salát nebo připravit pomazánku. V Turecku se často míchá s hroznovým sirupem a vzniká tak výborná sladká pomazánka vhodná ke snídani nebo pro děti do školy. Tahin má tu výhodu, že jej lze připravit na sladký i slaný způsob. V kuchyni má opravdu široké uplatnění.
 

Recept

Zkuste jednoduchý recept na přípravu výborného dresinku na salát hotový za deset minut.
Pro 4 osoby potřebujete:
100g tofu
1 polévková lžička tahinu
1 polévková lžička sojové omáčky nebo shoyu omáčky
½ nakrájené cibulky
1dl vody


Tereza Šírová



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.