Tajemství kávy
Jste „kafař“ a nedokážete si představit ranní probuzení bez vůně kávy linoucí se z kuchyně? Nebo máte po každém obědě neodolatelnou chuť na šálek pořádného espressa? Či máte odpolední setkání s kamarádkami spojené s pravidelnou dávkou sladkého jemného „latéčka“? Pití kávy je všude po světě rozšířeným a oblíbeným zvykem, který se nevyhýbá ani našim luhům a hájům. Věděli jste však, že existuje více druhů kávy a že má za sebou tato hořká voňavá pochoutka bohatou historii?
Historie kávy
Podle dochovaných pramenů je prapůvodní domovinou pražených voňavých zrnek Etiopie. Zde byla poprvé objevena metoda pražení kávových zrn, která místní žvýkali a používali jako ekvivalent léčiv. Odtud se také zrnka dostala do arabských zemí. Dodnes se s jistotou neví, koho napadlo spojit opražená zrnka s horkou vodou, pravděpodobně to však byli právě Arabové, kteří také jako první začali pěstovat kávovníky a objevili tajemství výroby tohoto povzbuzujícího nápoje. Z arabských zemí se v průběhu středověku metoda přípravy kávy dostala do celého světa. Dnes je příprava tohoto nahořklého voňavého nápoje dovedena k dokonalosti. Pití kávy je v mnoha zemích světa považováno dokonce za jakýsi obřad. Ovšem i pro obyčejného člověka může být pití kávy jakýmsi denním rituálem, kterým úspěšně zaháníme stres a čerpáme sílu pro boj s každodenními starostmi.
Zázračná rostlina jménem kávovník
Dnes se káva pěstuje hlavně v Brazílii, Kolumbii, Vietnamu a Indonésii. Kávová zrna se sklízí z kávovníku, malého zeleného stromu pěstovaného na plantážích ve vlhkém tropickém pásu. Přestože existuje přes šedesát druhů kávovníků (a tím pádem stejné množství druhů kávy), mluvíme hlavně o dvou nejoblíbenějších a nejfrekventovanějších typech – jsou jimi kávy „arabica“ a „robusta“. Největší rozdíly mezi nimi existují v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Arabica je aromatičtější než robusta a obsahuje také menší množství kofeinu. Robusta je zase více hořká.
Různé druhy kávy
Káva si tedy za relativně krátkou dobu své existence vydobyla pevné místo v našich životech. Její receptura se po léta neustále zlepšovala a upravovala, až dnes máme na výběr ze skutečně široké palety nápojů připravovaných z kávových zrnek.
Piccolo espresso je nejsilnější káva, jakou si můžete v restauracích objednat. Množství kávy je zalito pouze dvaceti mililitry vody.
Klasické espresso není tak silné jako piccolo, přesto se jedná o jeden ze silnějších druhů. Šálek espressa je pro mnoho z nás každodenní samozřejmostí. Klasická porce obsahuje sedm gramů kávy na třicet mililitrů vody.
Oblíbené cappuccino je doplněno teplým mlékem a našlehanou mléčnou pěnou, tudíž vynikne jemná chuť každého šálku. Pěna bývá často ozdobena skořicí, kakaem, čokoládou nebo šlehačkou. Cappuccino pak získá nádherné voňavé aroma a potěší vaše chuťové pohárky po dlouhém dni v práci.
Caffé macchiato je jakási obdoba cappuccina, liší se jen koncentrací vody, kávy a mléčné pěny. Narozdíl od cappuccina neobsahuje mléko.
V kavárnách bývá častá poptávka po caffé latte, které obsahuje jeden díl kávy na dva až tři díly teplého mléka. Může se podávat ve skle i v šálku. Výborně chutná také latte macchiato, obdoba caffé latte podávaná ve skle.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.