Zima je tu. Čím se zahřát?
Zima je tady a s ní přichází i období, kdy dáme raději přednost teplému nápoji před studeným. Zde je pár známých i neznámých typů, jak se zahřát.
Zázvorový čaj s medem a citrónem
Zázvor, nejen že obsahuje mnoho vitamínů a posiluje imunitu, ale jeho lehce pálivá chuť vás zaručeně rozehřeje. Malý kousek nejlépe čerstvého zázvoru oloupejte, nastrouhejte na struhadle, dejte do hrnečku a zalijte horkou vodou. Pod pokličkou nechte vyluhovat 10 minut. Pak můžete čaj přelít přes sítko nebo pokud vám kousíčky zázvoru nevadí, vypít rovnou. Pro lepší chuť přidejte lžičku medu a plátek citrónu.
Klasický grog
Rum v naší zemi patří neodmyslitelně k zimě a Vánocům. Nejen, že se přidává do cukroví, ale také se z něho připravuje velmi oblíbený nápoj, grog. Ti z vás, kteří se s tímto názvem nikdy nesetkali je zde jednoduchý recept. Upozorňuji, že jde o alkoholický nápoj, takže před jeho konzumací je dobré vědět, zda ještě nepotřebujete někam jet. Vezměte váš oblíbený hrneček nebo sklenici, která je vhodná na horké nápoje a nalijte asi tak deci rumu. Někdo lije ještě více, někomu chutná méně rumu. Zalijte horkou vodou a přidejte cukr a plátek citrónu, bez kterého grog nechutná tak dobře. Nejlépe je grog pít ještě horký, takže pomalu srkejte.
Svařené vínečko
Svařené víno, je více oblíbené u žen než u mužů, ale tak nebo tak, na své si přijde hlavně v zimě, a to jak doma nebo na adventních trzích, kdy si ho rádi vychutnáme a jeho vůni spojíme s kouzlem Vánoc. Jeho příprava není nic složitého. Potřebujete červené víno, nemusí být zrovna to nejkvalitnější. Nalijte do kastrůlku a začněte vařit, ale postačí jen chvilka. Pro lepší chuť můžete přihodit celou skořici, citrónovou kůru nebo hřebíček, nechte přejít varem aby se aroma a chuť z koření stačila uvolnit do vína. Pokud někdo potřebuje, může se víno dosladit cukrem.
Autor: Marie Baxová