Káva skrze kontinenty – jak ji kde mají nejraději?
Káva se pije napříč celým světem. Ne všude ale existuje jen jeden způsob, jak si ji lidé vychutnávají. Spíš naopak, platí, že co národ, to specifické chutě a postupy. Vydejme se proto na takovou malou okružní jízdu skrze kontinenty.
Etiopie
V Africe se kávy vypije jen málo, snad kromě Etiopie, která je považována za její pravlast. Příprava lahodného nápoje zde však trvá hodně dlouho, jedná se totiž o hotový obřad. Zelená zrna se praží na pánvi nad ohněm a pak se drtí na prášek, který se posléze v konvici s vodou pomalu ohřívá. Na oblíbený šálek si tak můžete klidně počkat i dvě hodiny. Když už vás na něj ale někdo pozve, pak vám tím prokazuje ohromnou čest, takže se obrňte trpělivostí a vydržte.
Argentina
Myslíte si, že v Argentině je hlavním nápojem světově proslulé maté? Pak vás musíme vyvést z omylu. Patří tady sice k velmi populárním, ale přední příčky opanuje rozhodně káva. Nejrozšířenější je tady konkrétně v kávovaru připravené espresso, které si Argentinci vychutnávají s mlékem a cukrem. Obvykle si ho nepřipravují doma, ale míří za ním do některé z mnoha kaváren, často hned po ránu. Sehnat tady tak místo na sezení je v tomto čase pořádný oříšek.
USA
Dnes je káva v USA velmi oblíbeným nápojem, nebylo tomu tak ale vždycky. V šedesátých letech minulého století nastal prudký pokles v její spotřebě, nabídka byla jen velmi omezená a většinou se jednalo o méně hodnotné druhy. V poslední době ale došlo k velkému zvratu, trh se neustále specializuje a nechybí na něm vysoce kvalitní zrnková káva, kterou si ve velkém dopřávají i vyhlášení labužníci a opravdoví znalci. Možná, že New Yorku se přezdívá město, které nikdy nespí právě proto, že tamní obyvatelé vypijí sedmkrát víc kofeinového nápoje než jinde ve světě. Zatímco u nás jsme zvyklí ke kávě servírovat sušenky, v USA k ní podávají sladkosti v podobě donutů, muffinů či brownies.
Japonsko
Také v Japonsku zabírá káva přední místa v žebříčku popularity, na kavárny tady narazíte doslova na každém rohu. Silnou kávu typu espresso tady ale potkáte jen zřídka. Japonci preferují světle praženou kávu. Existuje zde také jedna skutečná rarita – konzervovaná káva, což je káva v plechovce, kterou najdete v nápojových automatech i v regálech supermarketů. Zatímco jinde ve světě se příliš neuchytila, Japonci na ni nedají dopustit. Inu, jiný kraj, jiný mrav.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.