Káva skrze kontinenty – jak ji kde mají nejraději?

22.10.2020 | autor: Redakce PŽ

Káva se pije napříč celým světem. Ne všude ale existuje jen jeden způsob, jak si ji lidé vychutnávají. Spíš naopak, platí, že co národ, to specifické chutě a postupy. Vydejme se proto na takovou malou okružní jízdu skrze kontinenty.

Etiopie

V Africe se kávy vypije jen málo, snad kromě Etiopie, která je považována za její pravlast. Příprava lahodného nápoje zde však trvá hodně dlouho, jedná se totiž o hotový obřad. Zelená zrna se praží na pánvi nad ohněm a pak se drtí na prášek, který se posléze v konvici s vodou pomalu ohřívá. Na oblíbený šálek si tak můžete klidně počkat i dvě hodiny. Když už vás na něj ale někdo pozve, pak vám tím prokazuje ohromnou čest, takže se obrňte trpělivostí a vydržte.

Argentina

Myslíte si, že v Argentině je hlavním nápojem světově proslulé maté? Pak vás musíme vyvést z omylu. Patří tady sice k velmi populárním, ale přední příčky opanuje rozhodně káva. Nejrozšířenější je tady konkrétně v kávovaru připravené espresso, které si Argentinci vychutnávají s mlékem a cukrem. Obvykle si ho nepřipravují doma, ale míří za ním do některé z mnoha kaváren, často hned po ránu. Sehnat tady tak místo na sezení je v tomto čase pořádný oříšek.

USA

Dnes je káva v USA velmi oblíbeným nápojem, nebylo tomu tak ale vždycky. V šedesátých letech minulého století nastal prudký pokles v její spotřebě, nabídka byla jen velmi omezená a většinou se jednalo o méně hodnotné druhy. V poslední době ale došlo k velkému zvratu, trh se neustále specializuje a nechybí na něm vysoce kvalitní zrnková káva, kterou si ve velkém dopřávají i vyhlášení labužníci a opravdoví znalci. Možná, že New Yorku se přezdívá město, které nikdy nespí právě proto, že tamní obyvatelé vypijí sedmkrát víc kofeinového nápoje než jinde ve světě. Zatímco u nás jsme zvyklí ke kávě servírovat sušenky, v USA k ní podávají sladkosti v podobě donutů, muffinů či brownies.

Japonsko

Také v Japonsku zabírá káva přední místa v žebříčku popularity, na kavárny tady narazíte doslova na každém rohu. Silnou kávu typu espresso tady ale potkáte jen zřídka. Japonci preferují světle praženou kávu. Existuje zde také jedna skutečná rarita – konzervovaná káva, což je káva v plechovce, kterou najdete v nápojových automatech i v regálech supermarketů. Zatímco jinde ve světě se příliš neuchytila, Japonci na ni nedají dopustit. Inu, jiný kraj, jiný mrav.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.