Zelený čaj – energie v hrsti a skvělá chuť
Mezi nejoblíbenější nápoje světa patří čaj. Lidé milují jeho nezaměnitelnou chuť a vůni. Někdo má v lásce černé, bílé a ovocné druhy, jiný nedá dopustit na zelené čaje. V dnešní době si můžete koupit sáčkový typ, ale aroma pravého sypaného zeleného čaje se prostě nic nevyrovná. Sehnat kvalitní produkt není opravdu žádný problém. Stačí se jen poohlédnout v osvědčených e-shopech.
Pravý zelený čaj má své kouzlo
Unikátní zelený čaj s ojedinělou chutí a vůní nesmí projít velkou oxidací. Jinak ztrácí svou magii. Velice oblíbený je v Číně, Japonsku, Hong Kongu i Tchajwanu a Středním Východě. Své místo si našel i v evropských a amerických domácnostech. Jeho příprava může probíhat hned několika způsoby, ale platí jednoznačné pravidlo. Je nutné ho zalévat vodou prošlou varem a zchladlou na 60 – 80 stupňů Celsia. Pokud bychom toto kritérium obešli, nápoj by měl hořkou pachuť anebo by postrádal osobité aroma. Jen si představte, že pravé zelené sypané čaje lze zalévat i několikrát. V tomto případě je dobré delší louhování.
Historie a účinky na zdraví
Možná jste nevěděli, že se čaj pije již 5000 let. Poprvé se začal pěstovat v Číně a Indii. Legenda praví, že čínskému císaři Šen-nungovi spadlo do vody při ohřevu pár lístků čajovníku a ochutnal tak lahodný nápoj. V Indii, Japonsku a Číně se bez něj neobešla tradiční medicína. Pomáhal hojit rány, snižoval horečku, zastavoval krvácení a zlepšoval trávení. Údajně si ho považovali jako lék na kocovinu, při léčení oparů, vyrážek a byl oblíbeným při poruchách trávení.
Co se říká?
Zelenému čaji jsou připisovány mnohé blahodárné účinky, které však nejsou potvrzené. Lze jmenovat zastavení Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, prevenci proti rakovině a léčbu sklerózy multiplex. Zelený čaj prý podporuje močení a pomáhá při nechutenství. V poslední době je skloňován se snižováním váhy.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.