Kuskus- ideální potravina při hubnutí
Začínáte s dietou a nevíte jak si zpestřit váš jídelníček o zdravé, méně kalorické a zároveň výživné jídlo? Vyzkoušejte kuskus, který splňuje všechny tyto kritéria.
Co je to kuskus?
Kuskus je díky svému vzhledu mnohdy mylně označovaný za druh obilí, ale jde o těstovinu vyráběnou z tvrdé pšenice a je hlavní součástí severoafrické kuchyně, ze které se díky přistěhovalcům dostal i do Evropy. Dnes ho seženete ve všech supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.
Jak působí na naše zdraví
Kuskus je vynikající zdravá potraviny, která by neměla chybět při žádné redukční dietě. Velmi dobře zasytí, dodá spousty energie a je lehce stravitelný. Obsahuje mnoho uhlohydrátů, vlákniny, vitamíny skupiny B a E, vápník, železo a fosfor. Pokud si chcete dopřát těchto látek nejvíce, můžete dát přednost celozrnnému kuskusu, který se vyrábí z celých zrn tvrdé pšenice. Tato potravina slouží i jako antioxidant, je prevencí proti srdečním a cévním chorobám. Je velmi vhodný i pro diabetiky a pomáhá snižovat cholesterol.
Jak si ho můžete připravit?
Jeho příprava je velmi jednoduchá, kuskus se nemusí vařit. Pouze se zalije horkou vodou nebo ještě lépe vývarem a nechá se pod pokličkou nabobtnat. Po pár minutách je připraven k dalšímu zpracování. Může tvořit samostatné jídlo, smíchané se zeleninou nebo drůbežím masem nebo tvořit přílohu a nahrazovat tak rýži a těstoviny. Přidávat se může do polévek jako zdravá závařka nebo být součástí zeleninových salátů. Je vhodný i jako součást sladkých jídel jako jsou palačinky nebo nákypy.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.