Vegetariánská a veganská strava
Stále více lidí se stává vegetariány a vegany, kdy se zcela zříkají masa a obracejí se k ovoci a zelenině. Jak ale zajistit aby tato strava udržela rovnováhu a nezpůsobovala tělu problémy?
Při výzkumu se zjistilo, že vegetariáni a vegani jsou o 40% méně ohroženi rakovinou, než lidé, kteří konzumují maso. Jedí také méně nasycených tuků, přijímají více vlákniny a tím mají nižší krevní cholesterol a méně srdečních onemocnění. Kromě masa nejedí vegetariáni také drůbež a ryby, ale jedí vejce a mléčné výrobky. Vegani jedí pouze potraviny rostlinného původu. Toto omezení nebo vyloučení potravin živočišného původu, může vést k nedostatku minerálů a vitamínů. U žen především ke špatnému vstřebávání železa, u mužů k nedostatku vitamínu B12 a D.
Jak získat dostatek bílkovin?
Pro vegetariány není problém získat dostatek bílkovin. Nejběžnější základní potraviny obsahují dostatek bílkovin a dokonce i vegani mohou získávat bílkoviny z obilnin, brambor, ořechů a luštěnin.
- Železo nahradí fazole, čočka, celozrnné pečivo, ovesné vločky,petržel nebo vaječné žloutky.
- Vitamin B 12 nahradí mléko,mléčné výrobky, sojové mléko, obilninové vločky nebo výtažek z kvasnic.
- Vápník získáte z mléka, sýrů, ořechů, zvláště z mandlí, slunečnicových a sezamových semen.
- Kyselinu listovou zajišťuje zelená listová zelenina, fazole,vejce, ovoce, arašídy nebo celozrnné obilniny.
Vegetariánství je bezpečné i během těhotenství, pokud strava těhotné ženy obsahuje dostatek železa, vápníku a folátu. Důležité je, aby ženy netrpěly nedostatkem železa, vhodné zdroje jsou zelená listová zelenina, obilniny a kaše z čočky nebo fazolí.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.