Kulajda a čočka: Tradiční české recepty, které budete mít hned hotové

23.5.2023 | autor: Redakce PŽ

Kulajda a čočka: Tradiční české recepty, které budete mít hned hotové

Česká kuchyně je pro někoho těžká, ovšem najdou se v ní dobroty, které vás neutlumí na několik hodin. Například čočka, která na tuzemský stůl patří. A pokud byste chtěli trochu zasytit, ovšem aby to nebyla složitá kachna s knedlíkem, zkuste kulajdu. Vydrží vám i více dní, dokonce když ji necháte odležet, tak se chutě promísí.

Jihočeská kulajda

Recepty, které se týkají kulajdy, těch je mnoho. Někdo dělá klasiku se smetanou, jiný bez ní. Experimentátoři dokonce vytváří jen houbový základ s uvařenými bramborami a ty pak jen lehce polijí smetanou. Pak jsou tací, kteří kulajdu nedochucují octem a koprem, tyto ingredience dají vedle, aby si každý sám ochutil polévku podle svého gusta. My si připravíme klasiku. Nejprve si osmahněte houby. Nejlépe lesní kousky, když je ale nebudete mít, tak použijte žampiony. Lepší jsou ty hnědé, dodají víc houbovou chuť. Poté si připravte jíšku, zpěňte mouku na másle, zalijte vývarem a pořádně rozmíchejte. Zalijte vývarem, nejlépe z masa, nebo zeleniny, pokud nemáte čerstvé ingredience, tak využijte vývar ze sklenky. Kostky vynechte. Přidejte nakrájené brambory, houby, osolte a vařte 20 minut. Pak vlijte smetanu. Ocet raději nejdříve ohřejte, aby měl jako smetanová část stejnou teplotu. Poté do octa vlijte trochu polévky a promíchejte. To vše děláte, aby se smetana nesrazila. Následně vlijte ocet do kulajdy. Povařte, dochuťte a přidejte nasekaný, čerstvý kopr. Podávejte se ztraceným vejcem. To byla kulajda. A teď čočka.

Zdravá čočka

Čočka (doporučujeme Nature's Promise, která neobsahuje žádná barviva a konzervanty) se nejprve omyje ve studené vodě, pak se ve vodě nechá stát, aby měkla, a následně se bude hodinu vařit. Slijte vodu, kterou zatím nevylévejte. Mezitím si osmahněte cibuli, kterou lehce poprašte moukou. Přidejte trochu slité vody, ochuťte octem, solí, pepřem a pár minut povařte. Přidejte čočku a vše asi minutu povařte. Podávejte s kyselou okurkou a vejcem.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.