Osvěžující jarní jídelníček s avokádem
Avokádo. Dříve exotické slovo, dnes potravina na jídelním lístku velkého množství restaurací s cizokrajnou kuchyní. A pokud dbáte na zdravou stravu nebo rádi zkoušíte nové recepty, jistě jste i vy s touto mexickou pochoutkou přišli do styku. Přineste do své kuchyně svěží vítr a oslavte první jarní dny lehkými a chutnými pokrmy s avokádem.
Ovoce se zelenou či nahnědlou tvrdou slupkou, voňavou zelenou dužinou a údajnými afrodiziakálními účinky je součástí mexické kuchyně už více než dvě tisíciletí. Jeho specifické, do oříškova laděné chuti a máslovité, snadno stravitelné konzistence lze využít k přípravě širokého spektra pokrmů, od pomazánek, dresinků a past přes saláty až po různé kulinářské speciality. A díky vysokému množství pro organismus prospěšných látek (kyseliny listové, vitaminů E a C či draslíku) navíc můžete chutná jídla založená na bázi avokáda považovat za hotový elixír zdraví. Avokádo vám napumpuje novou energii do žil, mozku, nervů a projasní i pleť.
Avokádový salát nejen ke grilování
Hosty můžete uctít například originálním avokádovým salátem. Plod nejdříve omyjte, podélně rozkrojte a vyjměte pecku. Následně vydlabejte kousky dužiny a zakapejte je citronem, který zabrání jejímu zhořknutí a zčernání. Dále budete potřebovat jeden opláchnutý a na kousky natrhaný římský salát, tři menší nakrájená rajčata, čtyři lžíce olivového oleje a totéž množství balsamikového octa, sto gramů piniových oříšku a tutéž gramáž nastrouhaného parmezánu. Avokádo, salát a rajčátka vložte do misky a zakapejte olivovým olejem i octem. Přidejte piniové oříšky, které jste předtím nasucho opražili na pánovi a nechali zchladnout. Ve finále posypte sýrem, promíchejte a nechte řádně vychladit. Podávejte s toasty, celozrnným chlebem nebo italskou ciabattou.
Pro ozvláštnění můžete příště místo parmezánu použít mozzarellu a římský salát nahradit směsicí nakrájených rajčat, nadrobno nasekané červené cibule a bazalky, vše podlité zálivkou z utřeného česneku s olivovým olejem a čerstvě namletým pepřem. Hodí se také jako nevšední příloha ke grilovanému masu.
Do mexického zálivu s guacamole
Pravou mexickou atmosféru okusíte při konzumaci proslulého guacamole – během sotva pár minut totiž připravíte vysoce návykovou pochoutku. Dužinu avokáda tentokrát rozmačkejte a zakapejte šťávou z limetky. Přidejte zhruba třetinu až polovinu jedné nakrájené cibule (podle chuti), prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše řádně rozmixujte a můžete podávat. Ideálně s rajčaty, toasty, tortilla chipsy nebo křupavými knuspi chlebíčky.
Mimo nabídnutou inspiraci můžete sami zkoušet zajímavé recepty. Avokádo se dobře snáší s krevetami, kuřecím masem, mrkví, oříšky, rajčaty, černými olivami a velmi chutné je jen rozdrcené na suchém toastu posypané solí a jarní cibulkou. Přejeme skvělé zdravé pochutnání!
Foto: Blesk.cz
Autor: Redakce PZ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.