Sladká vůně medovníku

4.7.2009 | autor:

Sladká vůně medovníku

K pohodovému nedělnímu odpoledni neoddělitelně patří také něco dobrého na zub. Dovedete si snad představit odpolední kávičku bez sladké tečky? To zvládne málokdo. A co nám chutná nejvíce? Podle vzrůstající oblíbenosti zejména na českém trhu bychom si vítěze mohli tipnout hned napoprvé – je jím báječný medovník. Že je obchod daleko? Nezoufejte. S naší pomocí si totiž hravě připravíte tuto vynikající pochoutku přímo u vás doma.

Medová bohyně

Medovník, „marlenka“, medový dort – tyto ekvivalenty popisují jeden z nejoblíbenějších dezertů současnosti, jehož historie sahá až do Arménie minulých století. Můžeme bez nadsázky říci, že tato dobrota se pyšní pomyslnou zlatou medailí mezi dezerty a strčí tak do kapsy takové velikány, jakými jsou kupříkladu sachr dort, punčové řezy nebo tiramisu. Medovník  se těší vysoké pupilaritě mezi všemi generacemi – děti ho zbožňují, dospělí si ho nemohou vynachválit a babičky a dědečkové se na něj těší skoro více než na posezení s přáteli. Není potom divu, že poptávka po receptech na tuto medovou dobrotu roste. Medovník sice patří mezi pracnější recepty, ale vaše snaha se jistě vyplatí. Navíc s naší pomocí vše jistě hravě zvládnete. Můžete se tak již předem těšit na sladkou odměnu spolu s respektem celé rodiny!

Jak na to?

Nejprve si připravte ingredience na těsto. Budete potřebovat: 20 dkg cukru typu krupice, 20 dkg másla nebo Hery, dvě celá vejce spolu se dvěmi polévkovými lžícemi medu. Dále si připravte dvě polévkové lžíce mléka, dvě čajové lžičky sody a 50 dkg hladké mouky.

První krok - těsto

Pak se již můžete pustit do samotné přípravy. Připravený cukr rozpusťte spolu s tukem, medem a mlékem v horké vodní lázni. Pokračujte do úplného rozpuštění hmoty. Poté vmíchejte dvě celá vejce. Zde dávejte dobrý pozor na to, aby se vejce neuvařila – směs proto nesmí být příliš horká. Po zchladnutí přidejte mouku smíchanou se sodou a ze vzniklé hmoty vypracujte hladké těsto. Takto vzniklé těsto rozdělte na dvě stejné porce. Dále z nich vyválejte placky, z nichž každou zvlášť rozložte na pečící plechy. Jeden z nich můžete ihned dát do trouby předehřáté na cca 180° C. Následně pečte asi patnáct až dvacet minut.

Druhý krok - příprava krému a polevy


K přípravě krému potřebujete tyto ingredience: jeden a půl hrnku mléka, jednu a půl polévkové lžíce hladké mouky, stejné množství solamylu, jeden vanilkový lusk, 8 dkg krupice cukru a 20 dkg másla. Všechny ingredience kromě másla dohromady uvaříme a necháme vychladnout. Do studeného krému zašleháme 20 dkg másla – a je hotovo!

Nyní už máte z poloviny vyhráno, proto jen postupujte podle následujících instrukcí. Pamatujete si na těsto rozdělené na dvě placky? Výborně, teď se k němu totiž vrátíme. Jednu placku (ano, tu, kterou jste si před chvílí upekli) již vychladlého medovníkového těsta pokapejte rumem (nebo jiným alkoholovým likérem, záleží na vaší chuti a fantazii). Následně na placku naneste vrstvu krému. Druhou placku naopak pomažte polevou. A co potřebujete k přípravě polevy?

Pro polevu budete potřebovat: 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů, 8 dkg cukru krupice, tři polévkové lžíce medu a 12 dkg másla. Všechny suroviny smíchejte a opražte na pánvi. Horkou řídkou směsí pomažte druhou placku a dejte upéct do trouby na patnáct až dvacet minut. Hotový výtvor slepte s první plackou pomazanou krémem tak, aby ořechová poleva byla nahoře. Takto vzniklý – již hotový – medovník nechte uležet v chladu, nejlépe zabalený v alobalu.

A tip na závěr? Náš medovník se skládá jen ze dvou placek, proto je jednodušší na přípravu a hodí se zejména pro ty z vás, kteří se ještě s přípravou medovníku nesetkali. Můžete ale samozřejmě vyválet více placek, které pak budete spojovat krémem až po svrchní vrstvu, která bude opět pokapaná polevou. Dobrou chuť!



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.