Jak na sušení hub
Houbová sezóna je v plném proudu. Českou republiku opět zachvátila houbománie typická pro náš národ. Letošní rok přeje houbařům počasí, takže už pomalu nevíme, co s úlovkama dělat. Kromě klasického vaření smaženice nebo smažení bedel na kmínu z čerstvě nasbíraných hub, si rádi pochutnáme na omáčkách nebo polévkách v zimě, kdy houby nerostou. V tuto chvíli přijdou vhod houby sušené.
K sušení se nehodí každá houba, proto nasbírané kousky nejdříve pečlivě přeberte. Zásada číslo jedna - musí být jedlé! Mezi vhodné druhy můžete zařadit bedly, hřiby praváky i modráky, křemenáče, kozáky, žampiony, chutné holubinky nebo vzácné lišky.
Na co si dát při sušení pozor
Největším nepřítelem při sušení hub je plíseň. Houby tedy neomývejte vodou, ale pouze je očistěte nožem. Poté je nakrájejte na plátky a narovnejte na podklad. Na novinovém papíře nebo plechu budou nejspíš černat, takže je rozkládejte na čistém papíře nebo třeba na síťce z okna. Pokud trpíte nedostatkem prostoru, můžete zvolit druhou variantu sušení hub. Navlékněte nakrájené houby na niť a pověste na okno. Je to sice pracnější metoda, ale výsledek je srovnatelný. Neměli bychom ovšem zapomínat ani na sušičku ovoce a potravin. Zvláště v letošním vlhkém létě sušička přijde vhod.
Jak sušené houby skladovat
Na závěr si musíte poradit už jen se skladováním a následným použitím. Při skladování zabraňte přístupu vlhkosti vhodným uzávěrem a balením. Před použitím houby namočte a po dvou hodinách zpracujte podle receptu. Jednoduchým způsobem si můžete připravit koření z hub. Houby namelete a uskladníte buď samotné, nebo je můžete smíchat s nějakým kořením, jako je bazalka, majoránka, celer nebo bobkový list. Pro tuto příležitost se nejlépe hodí pestřec, klouzek nebo ryzec.
Autor: Redakce PZ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.